رفتن به محتوا رفتن به فوتر

سلامت ذهن و شبکه های اجتماعی

آیا می دانستید ساده ترین و در عین حال موثرترین راه حفظ سلامت ذهن و روان محدود کردن استفاده روزانه از شبکه های اجتماعی است؟

در مطالعه ای که در طی دو هفته بر روی ۲۳۰ دانشجو انجام شد، شواهد نشان دادند افرادی که استفاده از شبکه های اجتماعی خود را تا ۳۰  دقیقه در روز محدود کرده بودند، اضطراب، افسردگی و تنهایی کمتری را تجربه کردند. قابل ذکر است که آنها همچنین تجربه هیجان مثبت بیشتری را گزارش کردند و چشم انداز روشن تری نسبت به زندگی نشان دادند. اثرات روانشناختی مفید این تغییر حتی برای شرکت کنندگانی که گهگاه  کمتر از ۳۰ دقیقه شبکه های اجتماعی را مرور می کردند  نیز گسترش یافت.

معمولا جوانان بیشتر از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند وبر اساس پژوهش ها و توصیه های انجمن روانشناسی آمریکا و پزشکان ایالات متحده سلامت روان آنها در خطر است و این مسئله در سیاستگذاری ها مورد ملاحظه قرار گرفته است. محققان دانشگاه ایالتی آیووا دریافتند که یک مداخله ساده می تواند دراین زمینه کمک کننده باشد.  در طی یک آزمایش دو هفته ای بر روی ۲۳۰ دانشجو، از نیمی از آنها خواسته شد استفاده از شبکه های اجتماعی را به ۳۰ دقیقه در روز محدود کنند وبه آن ها این مدت زمان به طور خودکار و روزانه یادآوری شد. آنها در پایان آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بطور قابل توجهی در اضطراب، افسردگی، تنهایی و ترس از دست دادن نمره کمتری  به دست آوردند. آنها همچنین برای “هیجان مثبت” امتیاز بیشتری کسب کردند که محققان آن را با عنوان “تمایل به تجربه احساسات مثبت ” و با استفاده از کلماتی مانند هیجان زده و غرور توصیف کردند. به عبارتی دیگر این گروه از شرکت کنندگان اساساً دیدگاه روشن تری نسبت  به زندگی داشتند.

 فالهابر یکی از محققین این پژوهش بیان می کند:  ” وقتی یافتم که بهبودی شرکت کنندگان نه تنها در یک بعد بلکه در ابعاد مختلف افزایش یافته بسیار شگفت زده شدم و از این که دریافتم چنین مداخله ساده ای ازطریق ارسال یک یادآوری روزانه می تواند افراد را به تغییر رفتار و بهبود عادت استفاده ازشبکه های اجتماعی ترغیب کند، هیجان زده شدم.” او رمز موفقیت در این تغییر عادت را ترکیب محدود کردن و توجه کردن به خود می داند.

 محققان دریافتند که مزایای بیشتر روانشناختی کاهش مدت زمان استفاده از شبکه های اجتماعی شامل شرکت کنندگانی می شود که گاهی به کمتر از ۳۰ دقیقه می رسانند.

جنتیل یکی دیگراز نویسندگان این مقاله و استاد برجسته روانشناسی، میگوید که نتایج آنها با سایر تحقیقاتی که در زمینه های حرکت شناسی و سلامت رشد داشته اند، مطابقت دارد.  او میگوید: “دانستن مدت زمانی که برای فعالیتها هر روز صرف می کنیم و آن را قابل اندازه گیری می کنیم، تغییر رفتار را آسانتر می کند.”

 بسیاری از شرکت کنندگان در این مطالعه اظهار داشتند که چند روز اول کاهش مدت زمان چالش برانگیز بود.  اما پس از سختی اولیه، آن ها احساس کردند نقش سازنده تر و هماهنگ تری در زندگیشان دارند. گروهی از شرکت کنندگان بیان کردند که خواب آن ها بهتر شده و یا زمان بیشتری را با مردم می گذرانند.

تعیین حد برای خود می تواند یک راهکار عملی باشد!!!!!

جنتیل و فالهابر اشاره می کنند که مطالعات دیگری نیز اثرات محدود کردن یا پرهیز از شبکه های اجتماعی را بررسی کرده اند.  اما بسیاری از این مداخلات نیاز به نظارت شدید و حذف برنامه ها یا استفاده از یک برنامه خاص برای مسدود کردن یا محدود کردن شبکه های اجتماعی دارند که مانند بازپروری برای فردی که به مواد مخدر معتاد است. در این حالت مسئولیت پذیری خارجی (یعنی فرد دیگری این محدودیت را اعمال کند) می تواند به برخی از کاربران کمک کند، اما این شرایط احتمال بیشتری برای نتیجه معکوس نیز دارد.

 جنتیل می گوید:  “وقتی آزادی تجربه شده سلب می شود، ما شروع به مقاومت می کنیم.  ” او اضافه می کند که حذف شبکه های اجتماعی به معنای از دست دادن برخی از مزایایی است که می تواند به همراه داشته باشد، مانند ارتباط با دوستان و خانواده.

فالهابر بیان می کند که مطالعه آنها تحقیقات کنونی در زمینه شبکه های اجتماعی را گسترش میدهد و راهی عملی برای افراد فراهم می کند تا استفاده از آنها را محدود کنند.  او به کسانی که به دنبال کاهش مدت زمان استفاده از شبکه های اجتماعی هستند توصیه می کند:

۱.       آگاه باشید.  یک زمانسنج تنظیم کنید یا از یک برنامه سلامتی داخل گوشی همراه خود استفاده کنید تا ببینید چقدر در شبکه های اجتماعی وقت می گذرانید.

۲.       به خودتان اهمیت دهید.  بدانید که پایبندی به محدودیت زمانی کار آسانی نیست.  برنامه های شبکه های اجتماعی به گونه ای طراحی شده اند که شما را درگیر خود نگه دارند.

۳.       تسلیم نشوید.  محدود کردن استفاده از شبکه های اجتماعی در طول زمان مزایای واقعی برای زندگی روزمره شما دارد.

بنا بر نظر محققان همچنین مهم است که هم مراقب نحوه و هم زمان استفاده از این پلتفرم ها باشیم.  تحقیقات آینده میتواند این موضوع را به همراه اثرات بلندمدت محدود کردن شبکه های اجتماعی و کارهایی که مردم با زمانی که به دست می آورند می توانند انجام دهند، بیشتر بررسی کند.

 ما در عصر اضطراب زندگی می کنیم.  بسیاری از شاخصها نشان می دهند که اضطراب، افسردگی و تنهایی همگی به مرور بدتر می شوند و این می تواند باعث شود ما احساس درماندگی کنیم. اما فعالیت هایی وجود دارد که می توانیم برای مدیریت سلامت روان و رفاه خود انجام دهیم. توجه بیشتر به مدت زمانی که در شبکه های اجتماعی صرف می کنیم و تعیین اهداف قابل اندازه گیری می تواند در این زمینه کمک کننده باشد.

منبع : neurosciencenews.com/mental-health-social-media-23463/

مترجم : شبنم نوری – دکترای روانشناسی شناختی

Follow by Email
LinkedIn
Instagram