مغز و رویدادهای عاطفی (بخش 1)

چرا رویدادهای عاطفی را بهتر از رویدادهای غیر عاطفی به یاد می آوریم؟
بیشتر مردم وقایع عاطفی مانند روز عروسی خود را به وضوح به یاد می آورند اما محققان مطمئن نیستند که چگونه مغز انسان به رویدادهای عاطفی در حافظه بیشتر اولویت می دهد. در مطالعهای که در ۱۶ ژانویه ۲۰۲۳ در Nature Human Behaviour منتشر شد، جاشوا جاکوبز، دانشیار مهندسی زیست پزشکی در دانشگاه مهندسی کلمبیا، و تیمش مکانیسم عصبی خاصی را در مغز انسان شناسایی کردند که اطلاعات را با تداعیهای عاطفی برچسب گذاری می کند تا بهتر به یاد بمانند.
این تیم نشان داد با اشاره به امواج مغزی با فرکانس بالا درآمیگدال مرکزی که در پردازش های عاطفی نقش دارد و هیپوکامپ مرکزی که مربوط به عملکرد حافظه می شود، برای یادسپاری عمیق ترمحرک ها و یا رویداد های عاطفی نقش حیاتی دارند. اختلال در این مکانیسم های عصبی به دلیل تحریک الکتریکی مغز یا افسردگی، حافظه را به ویژه برای محرک های عاطفی مختل می کند.
شیوع فزاینده اختلالات حافظه مانند زوال عقل به دلیل از دست دادن حافظه بر افراد و جامعه اثرات مخرب و پیامدهای جبران ناپذبری را به همراه دارد. اختلالاتی مانند افسردگی، اضطراب، و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) نیزمی توانند عملکردهای حافظه را مختل نمایند. همچنین در زمان همه گیری COVID-19 اختلالات حافظه به طور چشمگیری شایع شده اند.
درک این نکته که مغز چگونه به طور طبیعی تنظیم می کند بعضی از اطلاعات برای ذخیره سازی در اولویت قرار گیرند و دیگر اطلاعات محو شوند می تواند بینش عمیقی در توسعه رویکردهای درمانی جدید جهت تقویت حافظه در افراد در معرض خطر از دست دادن حافظه یا نظم بخشیدن عملکردهای حافظه در افرادی که دچار اختلالات حافظه هستند، ایجاد کند.
بطور مثال به خاطر سپردن رویدادهای عاطفی مانند تولد فرزند آسانتر از رویدادهای دیگر در همان زمان است. قطعا مغز مکانیسم طبیعی خاصی برای تقویت حافظه دارد و پژوهشگران این مطالعه تلاش نمودند این مکانیسم ها را شناسایی نمایند.
ادامه دارد….
منبع : Neurosciencenews.com
ترجمه : شبنم نوری – دکترای روانشناسی شناختی